Лікарі розповіли про реальні властивості соняшникової олії

Лікарі розповіли про реальні властивості соняшникової олії

Більшість громадян, особливо в Україні, використовує соняшникову олію. На ній смажать, її додають в салати та консервацію. Існує чимало міфів про соняшникову олію.

Старший науковий співробітник ФіЦ харчування та біотехнології, кандидат медичних наук, лікар-дієтолог Юлія Чехоніна розповіла, як вживати соняшникову олію та розвінчала деякі міфи, пишуть ua-novosti.info.

Розвінчані деякі міфи про соняшникову олію

Для дотримання правильної дієти слід  додавати в їжу по 1-1, 5 столових ложок рослинної олії в день. Однак, на одну порцію не повинно припадати більше чайної ложки.

Лікар відповіла, чи правда, що рослинна олія краще за тваринні жири. За її словами, це міф, адже тваринні жири необхідні організму людини для синтезування деяких гормонів, включно й статевих. 

У нормі жирів в раціоні людини повинно бути 60-80 г в день, з них дві третини повинні складати тваринні жири, а одну третину – рослинні.

Чехоніна відзначила, що багато тих, хто худне, вважають, що пісна олія не здатна нашкодити фігурі. Насправді ж, її калорійність набагато вище, ніж у тваринних жирів. Вказується, що різниця між ними становить близько 100 ккал. Тому для додавання у страви рослинні олії треба вимірювати чайними ложками.

Також дієтологиня відповіла, яка олія корисніша: рафінована чи нерафінована. В процесі перетворення звичайної ароматної олії в очищену і дезодоровану, продукт втрачає деякі вітаміни.

Але поліненасичені та мононенасичені жирні кислоти залишаються майже в тій же кількості. Підкреслюється, що вони і є найбільш важливими компонентами масла. Наприклад, вони беруть участь в профілактиці серцево-судинних захворювань.

Вказується, що нерафіновані олії в процесі смаження можу виділяти дим, а крім того, відбувається піноутворення. Це може призвести до того, що страва стане непридатною до споживання. Тому, таку олію краще використовувати для заправляння салатів, а на рафінованій – смажити.

Лікарка також відповіла, чи утворюються канцерогени при смаженні на рослинній олії. Вона каже, що це не так. Чехоніна не радить використовувати повторно олію для смаження. Також користуйтеся тими видами олії, що підходять для нагрівання – рафінована соняшникова або соєве, а також кокосове.

Дієтологиня також відповіла, чи варто українцям відмовитися від соняшникової олії та використовувати екзотичні. Вона зазначила, що  в олії соняшникового насіння більше вітаміну Е, ніж в популярній серед шанувальників здорового способу життя оливковій. 

Також в соняшниковій олії високий вміст поліненасичених кислот, в оливкової ж, навпаки, мононасичені (наприклад, омега-9).  Вона радить для урізноманітнення раціону включати різні види олії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *